Quinoa-tærte med rosenkål og laks

Kategorier: Opskrift, Mælkefri, Glutenfri, Hvidt, raffineret sukkerfri, Frokost og Aftensmad

Der har været stille herinde på bloggen, men hvor er det dejligt at se, at der stadig er nogle, som lægger vejen forbi og, at der kommer nye følgere til :) Jeg har i det sidste halve år været begravet i min bacheloropgave, og jeg kan nu kalde mig diplomingeniør i bioprocesteknologi. Det er noget af en lang og kringlet titel - I know ;) 

Jeg har i øvrigt været så heldig at få lov til at starte på 2. semester af min kandidat i molekylær ernæring og fødevareteknologi. Jeg startede sidste mandag og lagde ud med et spændende fag, som hedder fødevarers struktur og funktionalitet.  Det handler bl.a. om sensorisk analyse af fødevarer altså, hvordan en fødevare bliver vurderet ud fra syns-, lugte-, føle-, høre- og smagssansen. Ved en sensorisk analyse kan der enten blive opstillet et utrænet eller et trænet panel, trænet på den både, at de er blevet introduceret for forskellige smage (sødt, surt, bittert, salt), lugte, og konsistenser f.eks. hvis man tænker på hvor cremet en yoghurt er og hvor hårdt et stykke mørkt chokolade er. Deltagerne i panelet kan være en bestemt målgruppe f.eks. rygere. Når panelet f.eks. skal vurdere smagen på et æble, kan det bliver vurderet ud fra forskellige skalaer f.eks fra en skala fra 0-3 eller ved ord, kan lide, kan lide ekstremt osv. Den sensoriske analyse bliver bl.a. brugt, når et nyt produkt skal ud på markedet. Udover den sensoriske analyse bliver også lavet mekaniske tests, som tester fødevarens konsistens eks. dens elasticitet og flydeegenskaber. 

Pyyh, det blev lidt nørdet til sidst, men nu har I fået et lille indblik i, hvad jeg render rundt og laver. Jeg synes, at det er spændende, men jeg ved ikke med jer, om I blev tabt på halvvejen? :) Jeg synes i hvert fald, at I skal tænke over næste gang i sætter tænderne i noget, hvordan det smager, lugter og følelse inde i munden. I kunne lægge ud med den lækre opskrift, som vi har fået tryllet frem nemlig en quinoa-tærte med rosenkål og laks. :)

Quinoa-tærte med rosenkål og laks

Quinoa-tærte med laks og rosenkål (2 personer):

 • 1,5 dl. qunioa
 • vand
 • 1 gulerod
 • 1 porre
 • 10-15 friske rosenkål
 • 2 æg
 • 7 spsk. sojayoghurt
 • 2 spsk. olivenolie
 • 1 tsk. bagepulver 
 • salt og peber
 • 200 g. røget laks
 • 10 mandler
 • lille bundt persille

Tilberedning

 1. Kog quinoa’en i vand i forholdet 1:2.
 2. Blanchér rosenkålene i 30 sek. i spilkogende vand.
 3. Sæt ovnen på 180°C.
 4. Skræl guleroden og skær porren ud i mindre stykker. Skræl gulerødderne helt med kartoffelskrælleren.
 5. Bland æg, sojayoghurt, olivenolie, bagepulver, salt, peber og den udskårne porre i en skål. Tilsæt quinoa’en til blandingen.
 6. Hæld blandingen over i et tærtefad. Kom de skrællede skiver gulerod og halvdelen af rosenkålene på.
 7. Sæt tærten ind i den forvarmede ovn og bag den i 30 min.
 8. Imens tærten bager færdig, ristes mandlerne på en tør pande og skæres i halve. De resterende rosenkål skæres i halve og persillen hakkes.
 9. Når tærten er færdig, pyntes den nybagte tærte med laks, rosenkål, mandler og persille. 
 10. Nu klar til at spise.

Frække facts

Rosenkål er en udskældt spise, da mange synes, at de ikke smager godt, men hvis blot de bliver tilberedt nænsomt, smager de fantastisk - især de helt små kål smager godt. Der er netop nu sæson for rosenkål, som strækker sig fra midten af november til marts. De er rige på B-, C- og K-vitamin samt mineralerne kalium og fosfor.

Kilde: foodcomp.dk

Udgivet af Femme Food d. 04 Feb 2014 - Permalink

Ingredienser: Laks, Rosenkål, Gulerod, Porrer, Æg, Mandler, Qunioa, Persille og Sojayoghurt

Pinterest
comments powered by Disqus